Skrevt d. 30.11-2022

Hvordan opdrager jeg en newfoundlænder?

Man skal ikke lade sig narre af newfoundlænderens bjørneagtige udseende. Den store hund er nemlig både glad, pålidelig og børnevenlig–og så er den lærenem. Som ejer af en newfoundlænder kan du derfor få stor succes med dens opdragelse, hvis du starter, når du får den som hvalp. Men hvordan opdrager du en newfoundlænder? Det kan du blive meget klogere på i artiklen her.

Opdragelse Af Newfoundlænder

En godmodig hund, der godt kan lide at arbejde

Som alle andre hunderacer har en newfoundlænder eller en newf, som den også kaldes, brug for god opdragelse for at trives. Opdragelsen og træningen skal starte allerede fra du får den med hjem som hvalp. 

Selvom newfoundlænderen er stor, er den absolut ikke doven–faktisk nyder den at blive aktiveret både fysisk og mentalt gennem forskellige opgaver og retningslinjer. Den regnes for en meget klog hund, og derfor kan den godt kede sig og blive rastløs, hvis den ikke beskæftiges. 

Racen elsker at arbejde, hvis du sætter den i gang med det, men faktisk er det ikke noget, den kræver. Tilbyder du den ikke beskæftigelse eller udfordringer, kan den dog godt opfattes som en smule doven, da den hurtigt tilpasser sig aktivitetsniveauet i sin familie.

På trods af newfens store og kraftige størrelse er den faktisk overraskende adræt og kan bevæge sig uanstrengt med styrke. Udover dens kvikke hoved er den af natur også særdeles venlig, social og pålidelig, hvorfor man typisk vil få meget ud af dens opdragelse.

Sørg for ordentlig socialisering som hvalp

Som alle andre hunderacer har en newfoundlænderhvalp brug for korrekt socialisering. Det er nemlig et vigtigt led i opdragelsen at udvide hundens verdensbillede, så den lærer at begå sig blandt fremmede mennesker samt andre hunde og dyr.

Når du er ude med din hund, bør du forsøge at se verden gennem dens øjne. Hold møderne med nye mennesker, dyr og omgivelser korte i starten og sørg for, at de er positive for hunden. Dens naturlige nysgerrighed får den til at udforske sine omgivelser, hvilket du naturligvis skal støtte den i.

Når hvalpen får flere og flere postive oplevelser i bagagen, vokser dens selvtillid, og den vil snart følge dig rundt med stor tillid, hvorend I befinder jer. Disse positive oplevelser med nye mennesker og miljøer i din newfoundlænders første levetid er helt fundamentale for dens senere trivsel som voksen hund.

Opdragelsen volder sjældent problemer

Opdragelsen af en newfoundlænder volder sjældent større problemer, da det som udgangspunkt ikke er nogen særlig dominerende hund. Dog kan newfens størrelse gøre det svært at opdrage den med magt alene, og enkelte hanhunde kan godt være stædige og genstridige, dog aldrig aggressive. Har du fået dig en sådan hanhund, kan det være en god idé at alliere sig med en hundetræner, der kan hjælpe dig med at tilgå din hund på den rigtige måde.

Pga. dens store størrelse er det vigtigt, at en newfoundlænder lærer grænser og regler, inden den når sin fulde størrelse, hvilket den hurtigt gør. Generelt er newfoundlændere nemme at træne og opdrage, da de er lydige af natur, og de lærer meget hurtigt de mest elementære kommandoer.

Newfoundland Opdrag (1)

Vær venlig, men konsekvent

Under opdragelsen bør du bruge venlige anvisninger, da racen gerne retter sig efter disse. Afstraffelse virker derimod ikke. Sørg derfor altid for at være venlig, men konsekvent. Som resultat får du en dejlig og velopdragen hund.

En newfoundlænderhvalp er mindst lige så glad og energisk som hvalpe af mindre hunderacer, men som resultat af dens størrelse, kan den nemt blive for voldsom i sin leg. Det er derfor meget vigtigt at sætte grænser og lære den, hvad et nej betyder. Da racen er meget glad for mennesker, kan den have tendens til at hoppe op ad folk, hvilket den også hurtigt skal vænnes af med.

Som nævnt kan nogle newfoundlændere godt udvise en smule stædighed, og derfor er det en fordel at have en god portion tålmodighed, når du lærer den at begå sig både hjemme og ude. Men pga. dens lærenemme natur vil du typisk få succes med indlæringen og opdragelsen, og med den rette fremgangsmåde kan du lære den stort alt, du kan forestille dig af en hund.

En newfoundlænders instinkter gør træning i vand oplagt

Newfoundlænderen stammer fra den canadiske ø Newfoundland, hvorfor den er en fremragende svømmer. Den er en af de mest vandglade racer, der findes–faktisk så vandglad, at den er kendt for at være livredder i vandet, og historisk set er den også blevet brugt til at udføre tungt vandarbejde.

Racen er skabt til at arbejde i vand og har stor glæde af dette. Træner du med den på stranden, vil du hurtigt opdage dens meget velbevarede livredderinstinkt. Den vil nemlig være meget opmærksom på alt, der foregår i vandet. Er der børn til stede, stiller newfen sig typisk imellem dem og vandkanten for at forhindre dem i at gå ud i det, og er der badende, vil den svømme med dem og forsøge at få dem ind igen.

Hvis du har modet på det, kan du gennem Newfoundlandklubben gøre mere ud af livredningsarbejdet i vand med din newfoundlænder. Her vil du arbejde med din hund i vandet og have mulighed for at tage en Svømme- og Redningsprøve, der består af forskellige øvelser og herefter mere avancerede vandprøver.

Der er således rigtig mange muligheder, når det kommer til en newfoundlænders opdragelse, og benytter du dig af de korrekte metoder for din hund, vil I med garanti få stor glæde af hinanden gennem jeres liv sammen.