Skrevt d. 07.12-2022

Motion og stimulering af en newfoundlænder

Vil du gerne gøre det absolut bedste for din hund? Så skal du ikke kun tænke på at give gode klø bag øret eller det rette mad til din firbenede ven i familien, men også sikre dig, at dens behov for motion og stimulering er opfyldt. Det er ikke givet, at de behov som naboens hund har i hverdagen gør sig gældende for lige præcis din hund, for de har alle hver deres områder hvor de har brug for aktivering. I dette tilfælde er det nødvendigt at kende til baggrunden for den enkelte hund, eller i hvert tilfælde dens race, for at give de bedste betingelser til at opnå en hund der er vel tilpas og kan falde til ro sammen med resten af familien på slutningen af dagen. Har du en newfoundlænder i hjemmet, eller ønsker du at vide mere omkring motion og stimulering af racen? Så se med her i guiden, hvor du får mere information omkring lige præcis denne races behov for både fysisk og mental aktivering. 

Newfoundlænder Motion

Historien omkring den store og kærlige kæmpe 

En newfoundlænder bliver i dag mest af alt brugt som værende en selskabshund og verdens mest kærlige familiehund. Det er dog ikke det der udelukkende gemmer sig bag historien om den store hund. Oprindeligt stammer en newfoundlænder fra canadiske øer af samme navn, hvor den har været en vigtig del af livet der for dens herrer. Her har både indianerne og vikingerne, samt senere lokale fiskere haft brug af newfoundlænderen. Indianerne har brugt hunden som trækdyr til at komme igennem den tætte skov med stor oppakning. Vikingerne har brug den store bjørnelignende hund til vagt og de lokale fiskere har nydt godt af den omsorgsfulde hunds egenskaber til at ville redde alt og alle op fra vandet. Der er altså her tale om en hunderace der er både udholdende og omsorgsfuld, fysisk stærk og med vagtsomme egenskaber. Alle disse oprindelige instinkter er ikke noget hunden har tabt undervejs i avlen og derfor noget der selv den dag i dag skal tages hensyn til når det kommer til motion og stimulering. 

Svært ved at holde koncentrationen 

Når du skal træne din newfoundlænder til eksempelvis lydighed, så er det ikke nødvendigvis givet, at der trods den høje intelligens og ønske om at opfylde sin ejers behov, at den kan holde koncentrationen særligt længe. Når du træner din hund, så er det vigtigste her at du varierer træningen mest muligt og også sørger for at træne i korte perioder ad gangen for at opretholde både motivation og evne til indlæring. Sørg for at der er ekstra lækre godbidder der giver din newfoundlænder lysten til at arbejde lige lidt ekstra for belønningen. 

Træn i vandet 

Newfoundlænderen er en hunderace der har bevaret dens store glæde ved at lege, plaske og arbejde i vand. Jævnligt at tage et smut til stranden eller den lokale sø, er derfor noget der vil gøre en stor forskel for den velfærd du kan give din newfoundlænder. Det er også denne måde du eventuelt bedst muligt kan sikre, at der foregår en motion og fysisk aktivering af den store, tunge hund, uden at du overbelaster kroppen mere end højest nødvendigt. Særligt når hunden kommer op i alderen og kroppen begynder at værke, kan motionering i vand, være lige præcis det der skal til for at opretholde muskelfylde og en god sundhed.

Stimulering Newfoundlænder

Træn redningsarbejde 

En redningshund kan du sagtens finde frem under pelsen hos din newfoundlænder. Det er en af de hunde der som oftest ses i det frivillige arbejde der omhandler søgning af personer i redningstjenesten. Her arbejdes der både med træning i vand og træning til lands hvor hundene for alvor skal bruge deres naturlige instinkter og sanser for at komme til frem til målet. Man mener at en newfoundlænder er særligt egnet til opgaven, fordi den har det ekstra omsorgsgen der måske er lige præcis det der skal til for at redde en person mere med passion og gåpåmod samt kærlighed. redningsarbejde kræver en masse spor og træning til at bevæge sig rundt og søge i forskellige terræn og underlag. Lige præcis det som en newfoundlænder har brug for, for at komme i mål med både mental og fysisk aktivering, der for den sjældent bliver kedelig. 

Stiller ikke krav til lange gåture 

Hvis en newfoundlænder skal ud og gå lange distancer, så skal den se et klart formål med opgaven. Det samme gør sig gældende når den skal hente en pind som du kaster eller et stykke legetøj. Det er ikke noget der kommer til at ske af din newfoundlænder med mindre den mere eller mindre bliver tvunget til opgaven. En newfoundlænder er derfor en hund, der ikke stiller de store krav til lange daglige gåture med en masse fysiske aktivitet, dog ikke ensbetydende med, at den mangler udholdenhed når det virkelig kommer til stykket. Her får du en hund der egner sig perfekt til en familie der ønsker en stor hund, der er fyldt med omsorg, kærlighed og tilpasningsfamilie til alle i familien, store som små, men som ikke har de store ønsker til at komme ud og løbe eller være meget aktiv i hverdagen.